
Witamina D sprzyja odchudzaniu?
14 czerwca 2009, 16:30Wysokie stężenie witaminy D w osoczu krwi może zwiększać skuteczność diet odchudzających - uważają naukowcy z University of Minnesota.

Oksytocynowe orzekanie o przyszłości związku
2 marca 2012, 07:08Pary, które na początku związku mają wyższy poziom oksytocyny we krwi, pozostają ze sobą dłużej od par z niższym stężeniem hormonu miłości (Psychoneuroendocrinology).

Alergie chronią przed nowotworem mózgu
8 sierpnia 2012, 10:54Kolejne badania potwierdzają istnienie związku pomiędzy alergiami a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na nowotwór mózgu. Związek ten wydaje się silniejszy u kobiet niż u mężczyzn.

Szczęście kluczem do zadowolenia z wagi
6 grudnia 2013, 12:02Kobiety będące szczęśliwe w związku są częściej zadowolone ze swojej wagi, nawet jeśli ich kształty odbiegają od ideału.

2-dniowy seksualny efekt halo zwiększa zadowolenie ze związku
21 marca 2017, 11:52Po stosunku ludzie nawet przez 2 dni doświadczają zwiększonej satysfakcji seksualnej, co sprzyja przywiązaniu i zadowoleniu ze związku w dłuższej perspektywie czasowej.

Inteligentniejsi mają zdrowsze plemniki
9 października 2008, 14:23Mężczyźni o wyższym ilorazie inteligencji mają więcej zdrowych plemników. Geoffrey Miller, psycholog ewolucyjny z Uniwersytetu Nowego Meksyku, twierdzi, że inteligencja jest dla kobiet widocznym wskaźnikiem, którego partnera należy wybrać, poszukując "dawcy" najlepszych genów.

Kreacjonizm dozwolony w szkołach?
2 kwietnia 2011, 11:43Stany Zjednoczone to chyba jedyny kraj Zachodu, w którym niektórzy uczniowie, studenci, szkoły i nauczyciele nie chcą słyszeć o teorii ewolucji i czasem daje się im do tego prawo. Teraz parlamentarzyści ze stanu Tennessee zaproponowali uchwalenie przepisów, które będą chroniły nauczycieli podważających teorię ewolucji czy teorię globalnego ocieplenia.

Wrażliwy partner gwarantuje dobry sen
17 sierpnia 2016, 11:36To, jak bardzo ludzie czują się rozumiani i zadbani w związku, wpływa na jakość ich snu.

Nowe podłoża pozwalają rutynowo wykrywać jedną cząsteczkę na milion
14 sierpnia 2018, 12:48SERS, niezwykle czuła laboratoryjna metoda analizy składu chemicznego, po dekadach od wynalezienia ma szansę się upowszechnić. Właśnie znika główna przeszkoda hamująca rozwój tej obiecującej techniki badawczej: niskiej jakości podłoża, na które nanoszono próbki.

Birofil z UAM zbada rynek piwa rzemieślniczego w Polsce
16 grudnia 2020, 11:52Dla entuzjastów piwa rzemieślniczego w Polsce jakość piwa może być ważniejsza niż neolokalizm, czyli budowanie przez małe browary poczucia lokalnej tożsamości, które cenią sobie z kolei okazjonalni konsumenci. Kulturę piwa rzemieślniczego i piwną rewolucję w Polsce zbada naukowiec z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza.